Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Britney Spears

2009.08.15

Profil

Britney Jean Spears (McComb, Mississippi, 1981. december 2.) amerikai énekesnő. 17 évesen (1998) lett világsztár …Baby One More Time című albumával, ami hetekig vezette a toplistákat, 12-szeres platinalemez lett, és Britney 1999-ben megkapta az MTV Europe Awards legjobb női énekesnek, legjobb popénekesnek és legjobb új tehetségnek járó díját. 2. albuma, az Oops!… I Did It Again (2000) készítése idején anyjával könyvet írt Heart to Heart címen, és világ körüli turnéra indult. Megjelent még egy könyve, melyet szintén édesanyjával írt, ez a Szeretet éneke,2001-ben élete első filmje, az Álmok útján (Crossroads) is elkészült. mely nem tisztán életrajzi jellegű, egy tehetséges és jó hangú lány történetét meséli el.

Harmadik albuma, a Britney 2003. november 18-án jelent meg. Első kislemeze az I’m a Slave 4 U volt. Negyedik albuma, az In the Zone 2004-ben jelent meg, ezen szerepelt a példaképével, Madonnával közösen készített Me Against the Music. Ezek után még kiadott egy válogatás- és egy remixalbumot. Ebben az időben férjhez ment, két gyermeke született, majd elvált, sokáig botrányaival szerepelt a címlapon. 2007-ben tért vissza a zenei életbe Blackout című lemezével. Legújabb albuma Circus címen jelent meg 2008-ban.

A kezdetek 

Jamie és Lynne Spears középső gyermekeként született a Mississippi állambeli McCombban. A louisianai Kentwoodban nőtt fel. Bátyja Bryan, húga Jamie Lynn. Kislány korában tagja volt a város tánccsoportjának, majd nyolcéves korában részt vett a Mickey Mouse Club tévéműsor meghallgatásán, de fiatal kora miatt elutasították Ezután New Yorkban, egy művésziskolákban tanult. Tizenegy évesen szerepet kapott a Mickey Mouse Club show-ban, Mouseketeerként. Két év után visszaköltözött Kentwoodba, és tovább tanult. Eleinte egy lánycsapat tagjaként, később szólóban énekelt.

19992000 

1999-ben jelent meg Britney Spears első lemeze, a …Baby One More Time. A címadó dal azonnal világsiker lett, hónapokig a slágerlisták élére került. A dal bekerült a Rolling StoneRolling Stone magazin 1999 áprilisában megjelentette az újság címlapján Britney Spearst. Az ekkor 17 éves Britney elég sok ellentmondást váltott ki, hiszen már ekkor implantátum volt Britney melleiben.[1] 1999-ben 4 díjat nyert a Billboard Music Awards díjátadón, köztük az év legjobb női előadó kategória díját is ő kapta. Egy hónappal később a kedvenc pop/rock előadó kategóriában nyert a American Music Awardson. 2000-ben a Grammy-díjkiosztón 2 díjat is kapott, itt olyan előadókat előzött meg, mint például Christina Aguilera és Sarah McLachlan. legjobb 25 dala közé is. A számhoz készült videoklipben Britney iskoláslánynak öltözött. A

Az előző album sikereit követően Britney 2000-ben megjelentette második nagylemezét Oops!… I Did It Again címmel. Ez rögtön az első helyen debütált az USA-ban, már az első héten 1.319.193 darabot adtak el belőle. A címadó dal már megjelenése napján a rádiólisták élére ugrott, ezzel az összes rekordot megdöntve. Még ebben az évben elindult az első világkörútjára, mely Oops…! I Did It Again World Tour néven futott. A körút alatt tartották New Yorkban az MTV Video Music Awards díjátadó gálát, ahol fellépett, de díjat nem nyert. Az előadáson Britney fekete öltönyben ment ki, amit letépett magáról és egy testszínű gyöngyökkel díszített ruhában folytatta a műsort. Még ebben az évben nyert jó pár díjat, többek között a Teen Choice Awardson és a Nickelodeon Kids' Choice Awardson is.

20012003 

Spears 2001 novemberében kiadta harmadik stúdióalbumát, Britney címmel. Bár az album eladások tekintetében nem lett annyira sikeres, mint az előző két album, már az első héten 745.744-et adtak el belőle, ezzel megelőzte Michael Jackson Invincible című albumát. Hogy népszerűsítse az albumot, 2001-ben megkezdte a Dream Within a Dream turnét. Ezután bejelentette, hogy tart egy féléves szünetet a karrierjében. 2002-ben a Forbes magazin besorolta a legnépszerűbb sztárok közé. Ebben az évben szakított Justin Timberlake-kel, négyéves kapcsolat után.

2003-ban az MTV Video Music Awardson fellépett Christina Aguilerával és Madonnával. Madonna Like a Virgin című számát adták elő, a műsor részeként Britney és Madonna csókot váltottak. A csók hatalmas botrányt váltott ki. 2003 novemberében kiadták a negyedik stúdióalbumot, In the Zone címmel. Britney a lemezen található 13 dal közül nyolc írásában aktívan részt vett. Az első héten 609.000 darabot adtak el a lemezből, ezzel Britney beírta magát a poptörténelembe, hiszen nem sok olyan előadó van, aki az első négy lemezéből ennyit eladott volna. 3. világ körüli turnéja Onyx Hotel Tour néven indult el 2004 márciusában. Ennek a turnénak a keretében látogatott el Budapestre is.

20042006 

2004 elején egy átmulatott Las Vegas-i éjszaka után, Britney „hozzáment” egykori gyerekpajtásához, Jason Alexanderhez. A frigy mindössze 55 óráig tartott, érvénytelenítették. Még ez év végén Britney hozzáment táncosához Kevin Federline-hoz. A hivatalos honlapján bejelentette, hogy felhagy a popkarrierrel egy időre, hogy családot alapíthasson. A szünet előtt még megjelentette Greatest Hits: My Prerogative című válogatásalbumát, melyen két új szám is szerepel. Az első héten 255.000 darab kelt el belőle. Ezután készült egy hatrészes valóságshowja Kevinnel Chaotic néven.

Britney első gyermeke, Sean Preston Federline 2005 szeptemberében született. 2005B in the Mix: The Remixes címmel. 2006-ban megszületett Britney második kisfia, Jayden James Federline Spears. novemberében megjelent Britney első remixalbuma,

 

2007–napjainkig 

2006. november 7-én Spears beadta válókeresetét, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva, és két gyermekét magánál akarta tartani. Válása után hónapokig különböző botrányokkal szerepelt a címlapokon, majd 2007 februárjában szanatóriumba vonult, hogy alkoholfüggőségét és mániás depresszióját[2][3][4] kezeltesse. A terápia állítása szerint sikeres volt.[5]

A szanatóriumi kezelése ellenére továbbra is botrányos életvitelt folytatott, gyermekei felügyeleti jogát is elveszítette. Színpadi visszatérésére a 2007-es MTV Video Music Awardson került sor, ahol újonnan megjelent dalával, a Gimme More-ral lépett színpadra. A show rossz kritikát kapott Britney előadásmódja miatt.[6] Az 5. Britney Spears-nagylemez 2007. október 30-án jelent meg, Blackout címmel, és nagyon sikeres lett szerte a világon. 4 kislemez, a Gimme More, a Piece of Me, a Radar és a Break the Ice jelent meg az albumról, ezek szintén nagyon jól szerepeltek.

Szeptember 15-én az énekesnő kiadója, a Jive Records nyilvánosságra hozta, hogy az új album december 2-án jelenik majd meg, és a Circus címet viseli majd. Az első kislemez a Womanizer lett, a dalt a The Outsydersszel készítette Britney. A klipet október 11-én készítették hozzá. A dal megjelenése után egyből a slágerlisták élére tört. Britney 2. klipje az albumról a címadó dal, a Circus lett, ami január elején jelent meg. A Youtube-on már 32 millióan látták. Harmadik kislemeze az If U Seek Amy. Britney ebben a klipben a sztárság árnyoldalait mutatja be.

Spears 2009-ben világkörüli turnéra indult, mely a The Circus Starring: Britney Spears címet kapta.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.